25-ма души загинаха, а над 30 са ранени при удар по

...
25-ма души загинаха, а над 30 са ранени при удар по
Коментари Харесай

25-ма души загинаха при руски удар по жп гара в Украйна

25-ма души починаха, а над 30 са ранени при удар по селото и жп гарата Чаплино в Днепропетровска област нощес, оповестиха украинските управляващи. Ударът бе осъществен в Деня на независимостта, на който Украйна отбелязва излизането си от Съюз на съветските социалистически републики през 1991 г. 

Първи за нещастието заяви украинският президент Володимир Зеленски.

" Чаплино е нашата болежка през днешния ден. Към тази минута има 22-ма загинали, от които петима са изгорели в колата, умрял е младеж, който е на 11 години, съветска ракета е разрушила къщата му. Издирвателно-спасителните интервенции на гара ще продължи “, сподели той. По-късно стана ясно, че измежду починалите има още едно дете - на 6 година

Кирило Тимошенко, заместник-началник на канцеларията на президента на Украйна, посочи, че по село Чаплино, както и по гарата са нанесени общо пет ракетни удара. Четири вагона са се запалили.

Атаката стана малко преди Зеленски да произнесе тирада пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Току-що получих информация за съветски ракетен удар по железопътна гара в Днепропетровска област... Най-малко 15 души са починали, а към 50 са ранени. Това е нашият живот. Ето по какъв начин Русия се приготвя за Съвета за сигурност. Спасителите работят на място, само че за жалост броят на жертвите може да се усили. Такова е нашето ежедневие ", сподели той.

Зеленски добави, че Русия би трябвало абсолютно да спре нуклеарното изнудване и изцяло да се изтегли от Запорожката атомна електроцентрала.

В началото на съвещанието на Съвета за сигурност генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели:  " Днес е печален и драматичен ден. Шест месеца откогато на 24 февруари стартира съветската инвазия в Украйна. През този опустошаващ интервал хиляди цивилни бяха убити и ранени, измежду тях и стотици деца. Безброй други изгубиха непосредствен, другар и обичан. Светът видя тежки нарушавания на интернационалните правила за правата на индивида и интернационалното филантропично право ".

Часове по-рано, в емоционална тирада във връзка " Деня на знамето " (националния празник на Украйна), президентът Володимир Зеленски каза кога ще настъпи краят на войната, стартирана от Русия тъкмо преди 6 месеца.  " Какво за нас е краят на войната? Ние казвахме: мир. Сега споделяме: победа ", съобщи той в чест на Деня на независимостта на страната.

" Никой окупатор не се усеща в сигурност на нашата земя. Всички колаборационисти знаят, че нямат бъдеще. И всички ние не просто имаме вяра - ние виждаме, че страната ни има вероятност ", продължи той. Във видеопосланието си той се обърна към Русия със следните думи:  " Не ни интересува каква войска имате, интересува ни единствено нашата земя. Ще се борим за нея до дъно ". И добави: " Няма да се опитваме да намерим съгласие с терористите. За нас Украйна е цяла Украйна. Всички 25 района, без никакви отстъпки или взаимни отстъпки. " Президентът особено посочи, че Крим е неизменима част от Украйна и страната ще си върне окупираните от Русия градове.

После продължи: " Ние няма да седнем на масата за договаряния от боязън, с ориентирано оръжие към главите ни. За нас най-ужасни са не ракетите, самолетите или танковете, а веригите. Не окопите, а оковите ". 

-----

РАЗМИНАВАНЕ

Президентът България Румен Радев изпрати приветствен адрес до президента Володимир Зеленски и се размина с неговото виждане за края на войната. Радев пожела скорошно възвръщане на мира в страната. Заедно с това изрази подкрепа от България за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както и солидарността на българския народ в този тежък миг,

В поздравлението Румен Радев изрече убеденост, че България и Украйна сполучливо ще надграждат своите връзки, за които ще продължи да способства и многочислената българска диаспора в страната. 

$3 МЛРД. ОТ БАЙДЪН ЗА ЧЕСТИТКА

Американският президент Джо Байдън разгласи през днешния ден нова военна помощ за Украйна на стойност близо 3 милиарда $, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Съединени американски щати са решени да поддържат украинския народ в миг, когато той продължава да се бори в отбрана на суверенитета си. В рамките на този ангажимент съм горделив да разглася нашия максимален до момента пакет военна помощ на стойност близо 2,98 милиарда $, включващ оръжие и военно съоръжение ", уточни Байдън в изказване във връзка украинския празник.

Американският президент означи, че помощта ще разреши на Украйна да придобие системи за противовъздушна защита, артилерийски системи и муниции за тях, дронове, радари и друго съоръжение. Целта е да бъде " обезпечено, че (страната) ще може да продължи да се отбранява в дълготраен проект ", съобщи Асошиейтед прес.

" Зная, че мнозина украинци посрещат този Ден на независимостта със смесени усеща, защото хиляди (техни сънародници) бяха убити или ранени, милиони - прокудени от домовете си, а толкоз доста други станаха жертва на съветските жестокости и офанзиви ", сподели Байдън. " Шестте месеца непрестанни офанзиви единствено ускориха гордостта на украинците от себе си, тяхната страна и 31-годишната им самостоятелност ", добави той.

За разлика от предходни пакети, новата военна помощ значително е предопределена да помогне на Украйна да подсигурява своите средносрочни и дълготрайни отбранителни потребности, оповестиха чиновници, осведомени с въпроса. Служители споделиха, че помощта ще включва финансови средства за микродронове " Пума ", по-големи разследващи дронове " Скан ийгъл ", които може да бъдат изстрелвани от катапулт, както и английски дронове " Вампайър ", които може да бъдат пускани от кораби.

 

54 МЛН. ПАУНДА ОТ БОРИС ДЖОНСЪН И ОРДЕН НА СВОБОДАТА

Британският министър-председател Борис Джонсън посети през днешния ден Киев, където приветства " мощната воля на украинците да се опълчват " на съветската инвазия, до момента в който страната чества Деня на независимостта си и отбелязва навършването на шест месеца от войната, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС. 

Англия разгласи и нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 54 млн. паунда. Съобщението беше направено от офиса на Борис Джонсън. " Пакетът от помощи на стойност 54 млн. паунда включва 2000 нови безпилотни летателни апарата и противотанкови дронове камикадзе, които ще разрешат на Украйна да наблюдава по-добре съветските сили и да ги таргетира. Този пакет от безпилотни летателни системи ще усили актуалните благоприятни условия на Украйна, ще усъвършенства опциите ѝ за разкриване на цели на огромни дистанции и за отбранително ориентиране. Той включва 850 ръчни микродронове Black Hornet, които са особено проектирани за потребление в градове и села и се употребяват за разкриване на приближаващи се противников сили ", се споделя в изказването.

По-късно украинският президент Володимир Зеленски връчи Ордена на свободата на английския министър-председател. " Имам достойнството да връча на Борис от името на всички украинци Ордена на свободата, тази премия изцяло отразява това, което той прави за нашата страна и за цяла Европа ", цитира Зеленски осведомителната организация РБК-Украйна.

--------

Всякакви огромни събития за отбелязването на Деня на независимостта на Украйна бяха забранени в столицата Киев и във втория по величина град Харков поради опасения, че Русия може да извърши ракетни удари. На този ден през 1991 г. Върховната рада приема Декларация за независимостта, с която се слага началото на актуалната украинска страна. 

Може би най-значителната разлика в честванията тази година е отсъствието на боен церемониал в ``съветски стил`` в Киев. Министерството на културата на Украйна удостовери, че няма да има обществено празненство за отбелязване на датата. Въведеното в страната военно състояние сега не разрешава огромни събирания на публични места. Вместо това ще бъдат организирани частни церемонии по издигане на украинското знаме, а някои от паметниците в столицата ще бъдат осветени в синьо и жълто - цветовете на украинския байрак.

Зеленски предизвести преди дни, че ``Русия може да се опита да направи нещо изключително жестоко`` в празничния за страната му ден. Киев е надалеч от фронтовата линия и рядко е цел на съветски ракети, откогато Украйна отблъсна сухопътната руска офанзива на столицата през март. Някои заведения за хранене и магазини обаче затвориха още при започване на седмицата заради нарасналата опасност за сигурността. Главният съветник в кабинета на Зеленски Михайло Подоляк каза, че Русия ще стори всичко допустимо, с цел да направи народа на Украйна трагичен. ``Сигурно си спомняте, че те споделиха, че ще маршируват в центъра на Киев в границите на три дни след нахлуването. Ето ни шест месеца по-късно, откакто демонстрирахме какъв брой слаба е Русия спрямо Украйна. Така че те ще желаят своята компенсация``, сподели Подоляк, представен от NPR.

По нормалния маршрут, по който през последните 30 години е минавалa колона от военна техника в чест на Деня на независимостта, сега са изложени остатъци от съветско военно оборуднване. Своеобразната апаратура беше открита за жителите на Киев предходната неделя. По броните на изоставените танкове на врага украинци са издълбали послания като ``Отмъщение за Мариупол " или ``За Миколаев``.

Генерал Микола Жирнов, шеф на военната администрация на Киев, сподели за Си Ен Ен, че възбраната за осъществяване на огромни събития по случай Деня на независимостта е въведена, с цел да могат силите за сигурност да реагират навреме на закани от ракетни и бомбени офанзиви от войските на Русия. Жирнов е разпоредил на градските управляващи да употребяват минимален брой държавни чиновници, с цел да обезпечат транспортни и други услуги.

В Харков, където съветски офанзиви убиха и раниха стотици цивилни през първите месеци на войната, управляващите оповестиха комендантски час от 19,00 часа местно време в навечерието на 24 август до 7,00 часа сутринта на 25 август. Ръководителят на администрацията на Харковска област Олег Синегубов съобщи, че по време на комендантския час е неразрешено хората да се събират на обществени места и да се придвижват по улиците пешком или с транспортно средство. В Лвов и Суми не се предвижда отмяна на тържествата, само че районното управление отбелязва, че събитията няма да бъдат всеобщи.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР